Skal jeg beholde varmepumpen?

Ifm oppstart av rehabliteringen kom det spørsmål  til styret fra mange beboere som i dag har varmepumpe, om hvilke tanker man hadde rundt behovet for å reinstallere denne etter rehabiliteringen. Varmepumpe er en meget effektiv varmekilde, men vil jo ta plass på den nye altanen, og er sjelden særlig fin å se på, verken innenfra eller utenfra. Uten noe erfaringsdata var det vanskelig å komme med noe godt svar på behovet. Følgende er min erfaring da jeg bor i fase 1 og har hatt varmepumpe frem til rehabliteringen.

Først litt informasjon for å gi en forståelse av min vurdering.

Jeg bor i 2-roms leilighet (bygget om til 3-roms). Jeg bor alene, så det er kun mine aktiviteter som genererer varme. Før rehabiliteringen var varmepumpen (som var montert mot stuen) min eneste varmekilde i leiligheten.

Før var jeg avhengig av å lufte regelmessig. Nå har vi balansert ventilasjon som henter inn frisk luft, og min opplevelse er nå at jeg aldri trenger lufte pga luftkvaliteten,.  Dette bidrar til å holde på varmen. Jeg sover dog med vinduet åpent om natten, dette påvirker ikke ventilasjonsanlegget. Kulden sprer seg heller ikke nevneverdig fra soverommet til andre rom da jeg har vindu ut mot altanen som jo nå er innglasset. Her kan erfaringen bli noe annerledes for de som får vind inn når de har vinduet oppe. Ventilasjonsanlegget produserer ikke selv varme, men man instiller den på den temperatur man ønsker å ha i huset, og så lenge apparatet merker at temperraturen i huset er lavere enn målet så vil den resirkulere varmen som går ut fra leiligheten. Den kan resirkulere opptil 80% av varmen fra leiligheten. 

Nå har jeg 1stk panelovn på 800W i stuen som eneste oppvarming.

I dag, torsdag,  er det 0 grader ute, snør og blåser, noe det har gjort det meste av denne uken. Da jeg har hatt altandøren mye åpen i det siste (særlig i påsken) har jeg slått av panelovnen . Jeg har altså ingen elekstrisk oppvarming denne uken. Eneste varmekilder i huset de siste fire dagene er varmen jeg produserer av min kropp, datamaskinen/TV og evt matlaging. Per skrivende stund har jeg 19 og 20 grader i de forskjellige rommene i leiligheten.  Uten oppvarming. Jeg opplever at leiligheten varmes fort opp, selv bare ved bruk av levende lys. 

Eneste jeg merker som negativt ift varmepumpen er at gulvet er kaldere. Jeg har gjerne gått barfot, nå bruker jeg tøfler eller sokker. Jeg opplever det litt som et luksusproblem og det teller derfor lite i min vurdering.

Dette er min personlige erfaring, og hva man har som komfortgrenser og opplevelser er indiviuelt. Men jeg er selv i hvert fall meget fornøyd med min beslutning om å kassere varmepumpen. Håper min erfaring kan være til nytte for andre som føler seg usikker.

Med varme hilsener fra velisolert hjem

Kristin